Norske barn må gå på ski

Norske barn må gå på ski

Det er nesten en selvfølge å ta med barna ut i skisporet. Fra vi er helt små dras vi med opp på fjellet, nesten uavhengig om det er 30 minusgrader eller 30 kilometer til neste hytte. Det har skapt mange skistjerner opp gjennom årene, det er sikkert. Så spørs det om skiglede kommer av seg selv, eller om den blir tredd nedover hodene på oss. Kan det hende at noen foreldre skal videreføre en tradisjon på død og liv, selv om de innerst inne synes det kan bli for mye? Men ski og langrenn er ikke noe barn har vondt av, enten det er for en runde i lysløypa eller lengre turer ved fjellhytta. Men det fins også mange andre aktiviteter som man kan gjøre på vinteren, og hvor snø er en av hovedfaktorene.

Alpint

Alpint er en samlebetegnelse for en rekke idretter. Barn elsker fart og moro, og selv stod jeg på slalåmski nesten hver helg gjennom vinteren. Det var selvfølgelig ikke de helgene jeg måtte på ski. Men det fins flere ting å gjøre i bakken: En av de siste tilskuddene for alpine ski-grener er randsone. Dette er brede ski man bruker for å nå de store fjelltoppene. Fra toppen er det bare å koble hælene på og fare utfor stupbratte fjell.

Vi anbefaler likevel at barna lærer seg å stå i skianlegget før man tar toppturer. Med skøyter er man avhengig av at snøen har blitt is, så derfor fins det i tillegg over 50 ishaller i Norge. Her er det en rekke ulike idretter man kan starte å lære seg: I Nederland er det skøyter barna er født med, og noe av det mest naturlige for dem er å ta med barna på de gjenfryste kanalene for å gå på skøyter hele vinteren.

Andre vinteridretter for barn

Andre vinteridretter for barn

Noe av det aller beste med vinteren er at man kan leke i snøen. Det kan være mange ting å finne på, i stedet for å ligge i senga for å spille tv-spill. Her er noen av aktivitetene vi som barn gjorde: Rulle store snøballer, lage snømann, lage snøborg, grave snøhule, kaste snøballer, lage snølykt, lage snø-engler, lage hoppbakke til hopperen, lage bob-bane til flaska. Vi var nok mer ute i frisk luft da vi var små, om det er sunt vet jeg ikke. Men det er jaggu ganske moro å være ute i snøen. Det å lage snøhule som vi nesten kunne stå oppreist i var noe av det mest spennende. Her kunne man sågar overnatte i om man hadde en god vinterpose å sove i. Men ikke før en voksen hadde sjekket om snøhula var ok.

Vi er enige i at alle norske barn bør gå på ski. For det er noe ved å gå på ski som gir oss identitet og tradisjon. Vi er avhengige av tradisjoner i et samfunn, og skigåing er en slik ting vi skal ta vare på. Det er både god trening og sosialt. Det vanker alltid en sjokolade og varm kakao, og etterpå er det lov å game så mye man vil.