Store Norske stjerner

Norge har hatt og har fortsatt mange store idretts stjerner i veldig mange idrettsgrener. Fasiten har mange utenlandske trenere fundert på lenge, hvordan kan lille Norge komme frem med så mange store idretts mennesker som stadig presterer på topp.

Mye av de gode resultatene er ett resultat av god veiledning, oppfølging og trening av ungdommene. Man har et stort fokus på nettopp dette her i Norge, fange opp de som virkelig vil satse videre på idretten og legge til rette for dem.

Petter Northug

En av de store vinter sportsutøverne vi har i landet er jo Petter Northug, han startet også tidlig med idrett og har fått en topp oppfølging gjennom ungdommen.

Dette har vi jo sett veldig mange ganger hva han får til i skisporet.

Petters far John mener det er gårdsarbeidet han var med på som ung var det som la grunnlaget for Petters karriere. Han hadde sammen med brødrene faste oppgaver på gården familien eide.

Barna måtte selvfølgelig hjelpe til for og få unna det som trengtes, det var nok en god del hardt arbeid men det betalte seg i form av en utrolig god fysisk form.

Jobber som å fylle siloen, hente inn dyra, melking, treplanting, tømmer og ved skulle ordnes mm.

Barneskolen lå rundt 2,5 kilometer unna og Petter gikk til og fra skolen på ski, med skolesekken og motbakker gjorde at han var svett hver dag han kom hjem. Det ble en god grunnleggende trening for han.

Til og med i barnehagen ble han lagt merke til som den som elsket å konkurrere på ski, han var den som alltid var mest aktiv under utelekingen.

Konkurranse instinktet ble ikke mindre med tiden, han drev på med mange forskjellige idretter som terrengløp, friidrett, fotball, hopp, kombinert og selvfølgelig også langrenn.

Kun ni år gammel hoppet han i 75 metersbakke uten problemer og to år senere i 90 metersbakke, ungt talent dette ja.

Familien og folk rundt han sier at han var i aktivitet hver dag hele året, alltid noe som kunne gjøres for å forbedre seg.

Ett av hans mål var og bli bedre en Bjørn Dæhlie, noe han sa mange ganger. Der hadde han målet og se frem til og motivasjonen han trengte for og satse fullt ut opp igjennom ungdomsårene.

Selv med all denne grunnleggende treningen og arbeidet han gjorde på familiegården vant ikke Petter ett eneste ski renn før han ble 13 år gammel. Det frustrerte han nok en god del, men det løsnet jo etter hvert og da var det ikke mange som holdt følge med han i skisporet.

Da han var omtrent 15 år gammel traff han sin første kjæreste, men det forholdet varte ikke lenge. Hun sier hun hadde to konkurrenter om Petters tid, en annen jente og ett par ski. Det var nok skiene som vant ja.

Petters store gjennombrudd i skisporet kom i 2006 da han var rundt 20 år gammel. Da ble han NM mester i dobbel jaktstart på 30 kilometer.

Etter dette har han gjort det enormt bra i skisporet på forskjellige distanser og flere kan det fort bli om han finner tilbake til den gode formen igjen.